Germania Steuerklasse: Clasa de impozitare – Cine poate sau trebuie să se schimbe?

0 218

Puteti face Steuererklärung Online AICI în limba Germană

Puteti face Steuererklärung Online AICI în limba Română

Clasa de impozit 1

În clasa fiscală 1 folosiți 10.347 euro alocație de bază!

Clasa de impozit 1 este destinată persoanelor care sunt singure , necăsătorite, divorțate sau văduve. Prin urmare, este rezervată tuturor contribuabililor care nu sunt sau nu mai sunt căsătoriți .

Membrii clasei 1 de impozit pe salariu au o restricție în ceea ce privește opțiunile lor pentru alegerea unei clase de impozitare . Contribuabilii unici sunt o excepție . Ei pot aplica pentru clasa de impozit 2 .

Deducerile din clasa de impozit 1

Valoarea deducerilor din clasa de impozit I depinde de valoarea venitului. Contribuțiile la asigurările sociale care trebuie plătite în plus față de impozitul pe salariu includ următoarele.

Aproximativ -31,8% deduceri în clasa de impozit 1 :

 • Asigurare de îngrijire pe termen lung : -3,05% și, dacă este cazul, alocație fără copii de 0,35%
 • Asigurare medicala : -7,3% cota generala de contributie de catre angajat
 • Asigurare de somaj : -2,5% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est
 • Asigurare de pensie : -18,6% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est

Calculați deducerile în clasa de impozit 1

Dacă angajatul are un mini- job și nu câștigă mai mult de 520 de euro pe lună 520 de euro pe luna de la 01.10.2022, repartizarea clasei de impozitare este lipsită de sens deoarece venitul rămâne neimpozat. Dacă angajatul câștigă mai mult de 520 EUR, acesta trebuie să plătească contribuții la asigurările sociale în plus față de impozitul pe salariu.

Diferențele dintre clasa de impozitare 1 și alte clase de impozitare

Clasa de impozitare 1 diferă de alte clase de impozite în două moduri principale. În primul rând, este conceput special pentru persoanele singure fără copii , în timp ce alte categorii de impozite se potrivesc altor situații de viață. În al doilea rând, alocațiile și deducerile pentru diferitele categorii de impozit pe salariu diferă unele de altele.

Următoarea prezentare generală arată cum diferă clasele de taxe 2 până la 6 de clasa fiscală 1:

 • Clasa de impozitare 1 față de clasa de impozit 2 (pentru părinți singuri): alocație mai mare decât clasa de impozit 1 datorită reducerii fiscale pentru părinții singuri
 • Clasa de impozitare 1 față de clasa de impozitare 3 (pentru cuplurile căsătorite, combinată cu clasa de impozitare 5): alocație de bază mai mare și deduceri mai mici decât clasa de impozit 1
 • Clasa de impozitare 1 față de clasa de impozitare 4 (pentru cuplurile căsătorite): alocație pentru copii mai mică decât clasa de impozitare 1 (divizată între soți)
 • Clasa de impozitare 1 față de clasa de impozitare 5 (pentru cuplurile căsătorite, combinată cu clasa de impozitare 3): fără alocație de bază sau pentru copii, deduceri mai mari decât clasa de impozit 1
 • Clasa de impozitare 1 față de clasa de impozitare 6 (pentru angajații cu două sau mai multe locuri de muncă): în plus față de o altă clasă de impozitare, fără alocații, deduceri mai mari decât clasa de impozitare 1
 • Schimbați clasa de impozitare ?: Dacă se schimbă circumstanțele dvs., de exemplu dacă vă căsătoriți sau aveți un copil.

Avantajele și dezavantajele clasei de impozit 1

Dezavantajele clasei de impozit 1 sunt că deducerile sunt mai mici în comparație cu clasa de impozit 2, deoarece nu există credite fiscale pe care părinții singuri din clasa de impozit 2 să le poată utiliza. De asemenea, nu există posibilitatea de a obține un venit net comun mai mare prin împărțirea soților în clasa de impozitare 1.

Cu toate acestea, în comparație cu clasa de impozitare 5, membrii clasei de impozitare 1 pot beneficia adesea de beneficii de înlocuire a salariului mai mari. Acest avantaj se datorează salariului brut adesea mai mare în clasa de impozit 1.

Trebuie să depun o declarație fiscală cu clasa de impozit 1?

Nu, nu trebuie să depun declarație fiscală cu clasa de impozit 1, deoarece impozitul pe salariu este deja reținut și plătit de angajator. Cu toate acestea, în cazul unor sarcini financiare extraordinare, cheltuieli mari legate de venituri sau cheltuieli speciale, o declarație de impozit voluntară poate fi însoțită de rambursări mari de impozite. Prin urmare, depunerea voluntară a unei declarații fiscale ar trebui luată în considerare și cu clasa fiscală 1.

Puteți păstra categoria fiscală 1 după căsătorie?

Nu, nu puteți păstra clasa de impozit 1 după căsătorie. Cuplurile căsătorite sunt alocate automat la clasa de impozitare 4 după căsătorie, dar se pot schimba la clasa de impozitare combinația 3 și 5 la cerere. Doar după divorț, soții sunt redistribuiți în clasa de impozitare 1.

Care este diferența dintre clasa fiscală 1 și 4?

Nu există diferențe de deducere între categoriile de impozitare 1 și 4. Cu toate acestea, categoria de impozitare 4 este rezervată doar contribuabililor căsătoriți. Spre deosebire de clasa de impozitare a IV-a, persoanele din clasa de impozitare I primesc alocația completă pentru copii. Acesta este împărțit între cuplurile căsătorite din clasa 4. În caz contrar, nu există avantaje sau dezavantaje fiscale.

Cum afectează un divorț nivelul de impozitare?

Modificarea clasei de impozit după divorț este efectuată automat de către fisc. Persoanele divorțate sunt apoi împărțite din nou în treapta fiscală I – părinții singuri în categoria fiscală II. Schimbarea poate fi inițiată și de cuplul separat însuși, chiar dacă încă nu a fost depus divorțul. Pentru a face acest lucru, ambele persoane trebuie să poată dovedi că locuiesc separat una de cealaltă permanent.


Clasa de impozit 2

+1.908 euro mai multă deducere fiscală pentru părinții singuri?

Clasa de impozitare 2 este destinată doar părinților singuri și aduce un avantaj fiscal prin suma scutirii pentru părinți singuri. Una dintre cerințe este ca părintele singur să locuiască cu cel puțin un copil care urmează să fie luat în calcul fiscal.

 

Deducerile din categoria de impozitare 2

În clasa de impozitare 2, se aplică aceleași deduceri ca și în celelalte clase de impozite . Pe lângă impozitul pe venit și impozitul bisericesc , acestea sunt următoarele:

Până la -31,45% deduceri în clasa de impozit 2?

 • Asigurare de îngrijire pe termen lung : -3,05% fără
 • Asigurare de somaj : -2,5% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est
 • Asigurare medicala : -7,3% cota generala de contributie de catre angajat
 • Asigurare de pensie : -18,6% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est

 

Diferențele dintre clasa de impozitare 2 și alte clase de impozitare

Clasa de impozitare 2 este considerată a fi clasa de impozitare cu cele mai mari alocații, deoarece alocația suplimentară pentru părinți singuri poate fi utilizată în această clasă de impozitare.

Puteți citi aici cum diferă și celelalte clase de impozite față de clasa de impozit 2:

 • Clasa de impozitare 2 față de clasa de impozit 1: pentru persoanele singure fără copii , alocație fiscală mai mică decât clasa de impozitare 2, deoarece nu există credit fiscal pentru părinții singuri
 • Clasa de impozitare 2 vs. clasa de impozit 3 : pentru cuplurile căsătorite (combinate cu clasa de impozitare 5), alocație de bază mai mare decât clasa de impozitare 2, dar nicio sumă scutire pentru părinții singuri
 • Clasa de impozitare 2 față de clasa de impozitare 4 : pentru cuplurile căsătorite, fără credit fiscal pentru părinții singuri, alocație pentru copii mai mică decât clasa de impozitare 2 (împărțită între soți)
 • Clasa de impozitare 2 față de clasa de impozitare 5 : pentru cuplurile căsătorite (combinate cu clasa de impozitare 3), deduceri mai mari decât clasa de impozitare 2, fără alocație de bază, pentru copii sau scutire
 • Clasa de impozitare 2 față de clasa de impozitare 6 : pentru angajații cu două sau mai multe locuri de muncă , în plus față de o altă clasă de impozitare, fără alocații, deduceri mai mari decât clasa de impozitare 2

Cerințele pentru clasa fiscală 2

Clasa de impozitare 2 se aplică numai părinților singuri. Cu toate acestea, există o serie de cerințe care trebuie îndeplinite pentru a fi încadrat în clasa fiscală II ca mamă sau tată singur.

Cel puțin un copil minor trebuie să locuiască în gospodăria pentru care se poate solicita o alocație pentru copii sau alocație pentru copii .

În plus, niciun alt adult nu poate locui în gospodărie care poate acționa ca un tutore legal suplimentar.

 

 

Ce se întâmplă când copilul este major?

Dacă copilul împlinește vârsta majoratului, cerințele pentru cuantumul scutirii nu încetează să se aplice imediat. Acesta din urmă este legat de alocația pentru copii sau de primirea alocației pentru copii.

Prin urmare, este încă posibil să solicitați suma scutirii în timp ce copilul încă studiază. Excepție: Dreptul nu se aplică dacă un alt adult participă la gestionarea gospodăriei.

Când și cum poate fi schimbată clasa de impozitare 2?

În principiu, schimbarea clasei de impozitare – de la 1 la 2, de exemplu – este posibilă imediat odată cu nașterea copilului. Condiția este ca părintele singur să nu gestioneze o gospodărie comună cu niciun alt adult. Același lucru este valabil și pentru separarea dintre soți/parteneri de viață.

Modificarea se realizează prin depunerea la fisc a formularelor corespunzătoare. Dacă în gospodărie există copii adulți care nu au dreptul la alocație pentru copii, dreptul la cuantumul scutirii pentru părinții singuri în conformitate cu secțiunea 24b EStG nu se mai aplică.

Ce se întâmplă dacă nu sunt îndeplinite cerințele pentru clasa fiscală 2?

Dacă chiar și una dintre condițiile de mai sus nu este îndeplinită, aceasta înseamnă deja că încadrarea în clasa fiscală 2 nu mai este posibilă. Alternativa este atunci clasa fiscală 1.

Pentru încadrarea în clasa fiscală 2, practic este irelevant dacă persoana în cauză este singură, divorțată, văduvă sau separată definitiv.

Totuși, de îndată ce salariatul singur și monoparental se căsătorește, cerințele pentru clasa fiscală 2 nu mai sunt îndeplinite. După căsătorie, soții pot alege dacă preferă combinația de trepte de impozitare 4/4 sau combinația de trepte de impozitare 3/5.

Aici, creditul fiscal pentru părinte singur nu se aplică, dar creditul fiscal pentru copil ar fi în continuare valabil. Acest lucru se aplică și încadrării în clasa fiscală 1.


Clasa de impozit 3

 

Doar la clasa de impozit 3: 20.694 euro indemnizație de bază!

Clasa de impozitare 3 este rezervată cuplurilor căsătorite și este posibilă numai pentru salariații unici sau în combinație cu clasa de impozitare 5 . În principiu, cel mai mare câștigător ar trebui să aleagă clasa de impozit 3.

Clasa de impozitare 3 este clasa de impozitare cu cele mai mari deduceri și cele mai mici deduceri. În schimb, deducerile în clasa de impozit 5 sunt foarte mari.

 

Deducerile din categoria de impozitare 3

Pe lângă impozitul pe salarii , deducerile din clasa 3 de impozit pe salariu includ și contribuțiile standard de asigurări sociale . Acestea includ asigurări de sănătate, îngrijire medicală, pensie și șomaj . În plus, impozitul bisericesc este reținut dacă aparțineți unei biserici. Măsura în care alte sume sunt reținute din salariul brut al contribuabilului – de exemplu din contractele de pensie – depinde de fiecare caz.

Deduceri de aproximativ -31,8% în clasa de impozit 3:

 • Asigurare de somaj: -2,5% pe un salariu lunar de pana la 7.050 euro in Vest si 6.750 euro in Est
 • Asigurare de îngrijire pe termen lung : -3,05% și, dacă este cazul, alocație fără copii de 0,35%
 • Asigurare medicala : -7,3% cota generala de contributie de catre angajat
 • Asigurare de pensie : -18,6% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est

Diferențele dintre clasa de impozitare 3 și alte clase de impozitare

Clasa de impozitare 3 este posibilă numai pentru cuplurile căsătorite în combinație cu clasa de impozitare 5. Acesta diferă semnificativ de celelalte clase de impozite prin alocația de bază dublată. În schimb, partenerul din clasa fiscală 5 nu poate folosi o alocație de bază.

Toate diferențele principale dintre clasa de impozitare 3 și celelalte clase de impozite pot fi găsite aici:

 • Clasa de impozitare 3 față de clasa de impozitare 1 : pentru persoanele singure , fără copii, deduceri mai mari și alocație de bază mai mică decât clasa de impozitare 3
 • Clasa de impozitare 3 față de clasa de impozit 2 : pentru părinții singuri , alocație de bază mai mică decât clasa de impozitare 3, dar scutire suplimentară de impozit pentru părinții singuri
 • Clasa de impozitare 3 față de clasa de impozitare 4 : pentru cuplurile căsătorite, alocație pentru copii (împărțită între soți) și alocație de bază mai mică decât clasa de impozit 3
 • Clasa de impozitare 3 vs. clasa de impozit 5: pentru cuplurile căsătorite (combinate cu clasa de impozitare 3), fără alocație de bază sau pentru copii, deduceri mai mari decât clasa de impozit 3
 • Clasa de impozitare 3 față de clasa de impozitare 6 : pentru angajații cu două sau mai multe locuri de muncă , în plus față de o altă clasă de impozitare, fără alocații, deduceri mai mari decât clasa de impozitare 3

Combinația de clasă fiscală 3 și 5

Combinația dintre categoriile de impozitare 3 și 5 este potrivită pentru cuplurile căsătorite în care un partener câștigă mult mai mult. În clasa de impozitare 3, sunt datorate cele mai puține taxe . Clasa de impozitare 3 este destinată partenerului care primește salariul mai mare sau este singurul câștigător.

Celălalt soț este încadrat în categoria de impozitare 5. Dacă salariile partenerilor sunt îndepărtate, combinația clasei de impozitare 3 și 5 poate avea sens.

Soțul trebuie să aleagă clasa de impozit 3, care contribuie cu cel puțin 60 la sută la venitul comun sau mai mult. În total, cuplul poate folosi un salariu lunar net mai mare prin această combinație de categorii de impozitare.

Combinațiile de clase fiscale dintr-o privire

În loc să treacă la combinația de clasa de impozitare 3/5, cuplurile căsătorite pot rămâne ambele în clasa de impozitare 4 după căsătorie . În plus, metoda factorului poate fi utilizată în combinația de clasă fiscală 4/4 .

Clasele de impozit 4/4 – cu aproximativ acelasi venit

Clasa de impozitare 4 este clasa de impozitare standard după căsătorie. Dacă ambii parteneri câștigă aproximativ aceeași sumă, este logic să rămâneți în această combinație pentru a distribui impozitele în mod egal.

Clasele de impozit 4/ 4 cu factor – cu venituri usor diferite

Metoda factorilor permite o distribuție uniformă chiar și cu o ușoară diferență de salariu și ajută la evitarea plăților suplimentare.

Clasele de impozitare 3/5 – Cu venituri semnificativ diferite

In cazul diferentelor salariale mai mari, cuplurile din combinatia 3/5 isi pot creste netul lunar. Cu toate acestea, plățile suplimentare ridicate așteaptă adesea după declarația fiscală .

Ce combinație de clasă fiscală merită pentru noi?

Cuplurile căsătorite pot alege între clasele de impozitare 4/4, 3/5 sau 4/4 cu un factor. Calculatorul de clasă fiscală poate fi utilizat pentru a determina rapid ce combinație este cea mai potrivită.

Care combinație de clasă fiscală este cea mai bună pentru noi ca cuplu căsătorit? Acest calculator vă va spune despre asta!

Avantajele și dezavantajele clasei de impozit 3

Avantajul clasei de impozit 3 constă în cuantumul alocațiilor. Deoarece partenerul coevaluat din clasa de impozitare 5 nu poate utiliza nicio alocație, alocația de bază din clasa de impozitare 3 este de două ori mai mare. Acest lucru are ca rezultat deduceri mai mici pentru partener din clasa de impozit 3 și, prin urmare, un salariu net mai mare.

Cu toate acestea, soții trebuie să fie pregătiți pentru faptul că impozitul economisit pe termen scurt datorită evaluării comune a soților după declarația de impozit pe venit va fi datorat ca plată suplimentară. Combinația de clase de impozitare 3 și 5 nu are ca rezultat economii reale de impozite.

Schimbând clasa de impozit 5 și 3 înainte de nașterea unui copil, se poate obține însă o creștere a alocației parentale. În plus, viitoarea mamă trece la clasa de impozitare 3 înainte de concediul de maternitate , ceea ce îi crește salariul net, ceea ce duce, la rândul său, la o creștere a indemnizației parentale.

Plăți suplimentare pentru clasa de impozit 3 și 5

Dacă cuplurile căsătorite au combinația de clase de impozitare 3 și 5, acestea sunt evaluate împreună. În timpul ajustării anuale a impozitului pe salarii , salariile sunt apoi adunate și impozitul pe salarii calculat. Pe parcursul întregului an, este posibil ca impozitele scăzute din clasa de impozitare 3 să fi plătit prea puțin impozit pe venit. Această diferență trebuie apoi rambursată la biroul fiscal .

Cum poți evita o plată suplimentară în clasele de taxe 3 și 5?

 1. Adaugă ambele salarii împreună
 2. Calculați impozitul pe venit deja plătit
 3. deducerea indemnizațiilor
 4. Citiți impozitul pe salariu care trebuie plătit din tabelele de împărțire
 5. Calculați plata suplimentară , deduceți impozitul pe salariu plătit din suma de plătit
 6. Efectuați o plată în avans la biroul fiscal sau schimbați clasa de impozitare

Pot economisi taxe cu combinația de clase de taxe 3 și 5?

Nu, nu puteți economisi taxe cu combinația de clase de taxe 3 și 5. Deducerile mai mici din clasa de impozit 3 au ca rezultat o economie de impozit pe termen scurt, ceea ce are ca rezultat un salariu net mai mare . Concluzia este că taxele economisite aici trebuie să fie rambursate după declarația fiscală de la sfârșitul anului.

Acest lucru se datorează faptului că angajații căsătoriți cu combinația de categorii de impozitare 3/5 sunt evaluați împreună. Venitul dumneavoastră va fi adunat împreună în declarația de impozit și impozitat împreună. Care dintre cele două este încadrată în clasa fiscală 3 sau 5 nu mai joacă un rol în acest moment.

Puteți crește alocația parentală cu clasa de impozitare 3?

Da, puteți crește alocația parentală trecând la clasa de impozitare 3 .

Indemnizația pentru creșterea copilului se calculează pe baza venitului net înainte de concediul pentru creșterea copilului. Prin urmare, este recomandabil ca viitoarea mamă să treacă la clasa de impozitare 3 înainte de concediul pentru creșterea copilului, chiar dacă câștigă salariul brut mai mic. În același timp, partenerul trece la clasa fiscală 5.

In acest fel, salariul net al viitoarei mamici creste. Aceasta crește și alocația parentală primită după naștere. Clasa de impozitare ar trebui apoi schimbată din nou.

Merită clasa de impozit 3 dacă salariul ambilor parteneri nu diferă cu greu?

Nu, clasa fiscală 3 nu merită dacă salariul ambilor parteneri nu diferă foarte puțin.

În acest moment, se recomandă alegerea clasei de impozitare 4 pentru ambele – în loc de combinația 3/5 -. În caz contrar, povara pentru unul dintre parteneri este relativ mare.

Ce se întâmplă dacă un angajat din clasa fiscală 3 ocupă un loc de muncă cu jumătate de normă?

In aceasta situatie nu se schimba nimic pentru clasa de impozit 3 sau ocupatia principala. Dar: Pentru angajarea secundară, contribuabilul este încadrat în clasa fiscală 6 dacă aceasta depășește limita mini-loc de muncă de 520 de euro . Deoarece nu sunt prevăzute alte indemnizații pentru aceasta, sarcinile sunt clar vizibile.

Ce clasă de impozitare am ca unic câștigător căsătorit?

Pentru angajații căsătoriți al căror partener nu are venituri, clasa de impozitare 3 este de obicei cea mai bună alegere. În clasa de impozitare 3, cele mai mici deduceri se fac pentru singurul soț câștigător.

Dacă în momentul căsătoriei unul dintre parteneri nu are deja o activitate salariată, singurul întreținător de familie este atribuit automat la clasa de impozitare 3. Dacă inițial ambii parteneri sunt angajați și unul dintre parteneri devine șomer , partenerul care acum este singurul câștigător păstrează clasa de impozit pe care o avea anterior.

Acest lucru poate duce la probleme dacă partenerul care acum este singurul câștigător a fost anterior în clasa de impozitare 5, deoarece o modificare a clasei de impozitare în caz de șomaj și soțul care solicită prestații de stat este posibilă numai cu acordul agenției de ocupare a forței de muncă. Prin urmare, poate fi utilă schimbarea combinației de clase de impozitare într-un stadiu incipient, dacă șomajul este iminent.


Clasa de impozit 4

Cea mai bună categorie de impozitare pentru persoanele căsătorite?

Oricine se căsătorește este încadrat automat în clasa de impozitare 4 . Această clasă de impozitare este ideală pentru soții care câștigă aproximativ aceeași sumă, deoarece impozitul pe venit este distribuit uniform. Cu toate acestea, cuplurile căsătorite își pot schimba, de asemenea, clasa de impozitare la combinația de clasă fiscală 3/5 sau 4/4 cu un factor .

 

Deducerile din clasa de impozit 4

Deducerile din clasa de impozit 4 nu diferă de cele din alte clase de impozit pe venit . Pe lângă impozitul pe venit, poate fi datorat și impozitul bisericii . În plus, următoarele contribuții de asigurare sunt reținute lunar direct din salariu :

Deduceri de aproximativ -31,8% în clasa de impozit 4:

 • Asigurare de somaj : -2,5% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est
 • Asigurare de îngrijire pe termen lung : -3,05% și, dacă este cazul, alocație fără copii de 0,35%
 • Asigurare de pensie : -18,6% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est
 • Asigurare medicala : -7,3% cota generala de contributie de catre angajat

Beneficiile categoriei de impozitare 4

Dacă ambii soți sunt în clasa de impozitare 4, sarcina fiscală este împărțită în mod egal între ambii parteneri. Cu metoda factorului , se poate realiza o povară fiscală uniformă chiar și cu o diferență ușoară de salariu. În plus, plățile înapoi mari pot fi de obicei evitate cu combinația de clasă fiscală 4/4 sau 4 cu un factor.

Diferențele dintre clasa de impozitare 4 și alte clase de impozitare

 • Clasa de impozitare 4 față de clasa de impozitare 1: pentru persoanele singure , fără copii, alocație pentru copii mai mare decât clasa de impozitare 4, deoarece nu există nicio împărțire între doi soți
 • Clasa de impozitare 4 față de clasa de impozitare 2 : pentru părinții singuri , alocație mai mare decât clasa de impozitare 4 datorită sumei scutirii pentru părinții singuri
 • Categoria de impozitare 4 față de categoria de impozitare 3 : pentru cuplurile căsătorite (combinate cu categoria de impozitare 5), deduceri mai mici și alocație de bază mai mare decât categoria de impozitare 4
 • Clasa de impozitare 4 față de clasa de impozitare 5 : pentru cuplurile căsătorite (combinate cu clasa de impozitare 3), fără alocație de bază sau pentru copii, deduceri mai mari decât clasa de impozitare 4
 • Clasa de impozitare 4 față de clasa de impozitare 6 : pentru angajații cu două sau mai multe locuri de muncă , în plus față de o altă clasă de impozitare, deduceri mai mari decât clasa de impozitare 4, fără alocații

Combinațiile de clase de impozitare 4/4 și 3/5

Combinația de clasă fiscală 4/4 este potrivită în special pentru cuplurile căsătorite în care ambii parteneri câștigă aproximativ aceeași sumă. Cu această combinație, povara fiscală este echilibrată pentru ambii parteneri.

Dacă unul dintre parteneri contribuie cu 60% sau mai mult din câștigurile totale, alegerea combinației de categorie de impozitare 3/5 poate avea sens. Aici, partenerul cu venituri mai mari alege clasa de impozit 3, deoarece aceasta este asociată cu deduceri mai mici și deduceri fiscale mai mari. Cuplul beneficiază de un salariu net lunar mai mare, dar trebuie să restituie economiile fiscale pe termen scurt sub formă de plăți suplimentare după declarația de impozit .

Clasa de impozitare 4 cu factor

În cazul combinației IV/IV cu un factor, se efectuează un calcul exact al impozitelor de plătit folosind metoda factorului .

Fata de combinatiile de clase de impozit IV/IV si III/V, aceasta are avantajul ca la sfarsitul anului nu se solicita de obicei o plata suplimentara de catre fisc . În clasa de impozitare a IV-a cu factor, soții plătesc doar cota de impozit pe venit pe care o contribuie la venitul comun.

Combinațiile de clase fiscale dintr-o privire

Clape de impozitare 4/4 – Cu aproximativ același venit

După căsătorie , cuplurile sunt plasate automat în combinația 4/4. Este logic să rămâneți dacă ambii parteneri câștigă aproximativ la fel, deoarece acest lucru va distribui uniform povara fiscală.

Clase de impozitare 4/4 cu factor – cu venituri usor diferite

Cu metoda factorilor, povara fiscală poate fi distribuită uniform chiar și cu venituri ușor diferite. Ca urmare, plățile suplimentare de taxe pot fi menținute la un nivel scăzut.

Clasele de impozitare 3/5 – Cu venituri semnificativ diferite

Dacă salariile diferă foarte mult, se poate obține un venit net mai mare lunar prin comutarea între partenerul cu venituri mai mari din clasa de impozitare 3 și partenerul cu câștiguri mai mici din clasa de impozitare 5.

Ce combinație merită pentru noi?

Clasa de impozitare poate fi schimbată de mai multe ori la biroul fiscal pentru anul 2022. Până în 2019, o schimbare era posibilă doar o dată pe an. Este suficient ca unul dintre soți să depună cererea.

Calculatorul de clasă de impozitare determină care combinație de clasă de impozit pe venit este cea mai favorabilă. Toate opțiunile sunt comparate, astfel încât să se poată verifica rapid și ușor dacă rămâne în clasa 4 de impozit pe salariu merită.

Care este diferența dintre clasa fiscală 1 și 4?

Deducerile sunt identice în ambele categorii de impozitare. Nu există niciun beneficiu financiar. Singura diferență între clasa de impozitare 1 și 4 este alocația pentru copii. Acesta este disponibil în ambele clase de taxe, dar este creditat diferit.

În clasa de impozitare 1 primești alocația completă pentru copii. În schimb, în ​​clasa de impozitare a 4-a, fiecare soț poate folosi doar jumătate din alocația pentru copil, aceasta fiind împărțită între părinți.

Când merită clasa fiscală 4?

Clasa de impozitare 4 merită dacă soții câștigă aproximativ aceeași sumă. De la un raport salarial de 40 la 60 la sută, combinația de clase de impozit 5/3 este potrivită pentru creșterea venitului lunar net. Cu toate acestea, această economie de impozit pe termen scurt trebuie rambursată atunci când impozitul pe salarii este ajustat anual.

Cu o diferență de salariu mai mică între soți, clasa de impozitare 4 cu un factor merită luată în considerare. Prin această metodă factorială, impozitul pe venit de plătit este calculat exact pentru ambii parteneri.

Care este mai bine: clasa fiscală 3/5 sau 4/4?

Este o concepție greșită larg răspândită că combinația dintre categoriile de impozitare 3/5 poate duce la economii de impozite. După ajustarea anuală a impozitului pe salarii și posibilele plăți sau rambursări suplimentare, valoarea impozitelor plătite este aceeași pentru ambele combinații de clase de impozite. Deci nu se poate spune în general că una dintre cele două combinații ar fi mai bună.

Principala diferență între clasa de impozitare 3/5 și 4/4 este salariul net lunar. Acest lucru poate fi sporit pe termen scurt prin alegerea combinației potrivite de clase de impozitare. Cu toate acestea, avantajul fiscal aparent este compensat de plăți suplimentare mai mari după declarația fiscală.


Clasa de impozit 5

Mai puțin net din cauza alocațiilor lipsă?

Doar cuplurile căsătorite pot alege clasa de impozitare 5 . Celălalt partener este clasificat în clasa de impozitare 3 , deoarece această clasă de impozit pe salariu funcționează doar ca o combinație. Cel cu salariul mai mic alege clasa de impozitare 5. Dacă salariul este echilibrat, clasa de impozitare 4 poate fi aleasă pentru ambii parteneri.

Deduceri în clasa de impozit 5

Deducerile din clasa de impozitare 5 sunt relativ mari din cauza lipsei deducerilor fiscale . Impozitele care se deduc din salariul brut sunt identice cu cele din alte categorii de impozitare . Acestea includ, de exemplu, impozitul pe salariu, impozitul bisericesc , dacă este cazul, și următoarele contribuții la asigurările sociale :

Aproximativ -31,8% deduceri în categoria de impozitare 5:

 • Asigurare medicala : -7,3% cota generala de contributie de catre angajat
 • Asigurare de somaj : -2,5% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est
 • Asigurare de îngrijire pe termen lung : -3,05% și, dacă este cazul, alocație fără copii de 0,35%
 • Asigurare de pensie : -18,6% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est

Diferențele dintre clasa de impozitare 5 și alte clase de impozitare

Clasa de impozitare 5 poate fi utilizată de cuplurile căsătorite în combinație cu clasa de impozitare 3. Cea mai mare diferență față de clasele de impozitare 1 până la 4 este că în clasa 5 de impozit pe salariu nu pot fi utilizate nici o alocație de bază, nici alocația pentru copii. Partenerul din clasa fiscală 3 poate folosi alocația completă pentru copii și poate dubla alocația de bază pentru aceasta.

Iată o prezentare generală a comparației dintre clasa de impozitare 5 și alte clase de impozite:

 • Clasa de impozitare 5 față de clasa de impozitare 1 : pentru persoanele singure , fără copii, alocație completă pentru copii și alocație de bază (spre deosebire de clasa de impozitare 5)
 • Clasa de impozitare 5 față de clasa de impozitare 2 : pentru părinții singuri , alocație completă pentru copii și alocația de bază, sumă suplimentară de scutire pentru părinții singuri
 • Categoria de impozitare 5 față de categoria de impozitare 3: pentru cuplurile căsătorite (combinate cu categoria de impozitare 5), deduceri mai mici, alocație completă pentru copii și alocație de bază dublă
 • Clasa de impozitare 5 față de clasa de impozitare 4: pentru cuplurile căsătorite, alocație de bază completă, alocație pentru jumătate de copil (împărțită între soți)
 • Clasa de impozitare 5 față de clasa de impozitare 6 : pentru angajații cu două sau mai multe locuri de muncă , în plus față de o altă clasă de impozitare, fără alocații, deduceri mai mari decât clasa de impozitare 5

Combinația de clasă fiscală 3/5

Clasa de impozitare 5 este destinată cuplurilor căsătorite și poate fi selectată numai dacă soțul trece la clasa de impozitare 3 în același timp. În mod implicit, persoanele căsătorite sunt repartizate în categoria de impozitare 4. Trebuie solicitată o modificare a combinației 3/5.

Această combinație de clase de impozitare este ideală pentru cuplurile căsătorite ale căror salarii diferă mult unul de celălalt. Ca regulă generală, dacă salariul cuplului este în raport de 60:40, se poate lua în considerare trecerea în gradele 3/5.

Dacă persoana cu veniturile mai mici poate fi încadrată în clasa de impozit pe salariu 5, partenerul cu salariul semnificativ mai mare trebuie să treacă la clasa de impozitare 3.

Toate combinațiile de clase de impozitare pentru persoanele căsătorite dintr-o privire

Clape de impozitare 4/4 – Cu venituri similare

Starea în combinația de clasă fiscală 4/4 este potrivită în special pentru cuplurile care câștigă o sumă similară. Ca urmare, impozitul este distribuit în mod egal între ambii parteneri.

Clasele de impozitare 4/ 4 cu un factor – cu venituri ușor diferite

Soții care obțin venituri ușor diferite își pot distribui, de asemenea, sarcina fiscală în mod egal în combinația 4/4. Acest lucru este posibil prin metoda factorului .

Clasele de impozit 3/5 – cu venituri semnificativ diferite

Dacă un partener câștigă cel puțin 60% din venitul comun, combinația 3/5 poate crește salariul net lunar. Cu toate acestea, economiile trebuie rambursate.

Avantajele și dezavantajele clasei de impozitare 5

Clasa de impozitare V are deduceri fiscale mari în comparație cu alte clase. Totuși, merită să luați în considerare mutarea. Deoarece impozitele partenerului din clasa de impozitare a III-a sunt atât de mici, cuplul are la dispoziție un venit net mai mare la sfârșitul lunii decât ar fi cazul într-o altă combinație de clase de impozitare.

Cu toate acestea, valoarea impozitului pe venit pentru un cuplu căsătorit rămâne întotdeauna aceeași. Datorită alegerii mai favorabile a clasei de impozitare , se plătește mai mult net decât brut în fiecare lună. Cu toate acestea, în acest caz, plăți suplimentare mari sunt adesea datorate după declarația fiscală . Dacă alegeți o clasă de impozitare nefavorabilă, obțineți diferența de taxe plătite în plus, rambursate după declarația fiscală.

La sfârșitul declarației anuale de impozit pe venit , alegerea clasei de impozitare este așadar irelevantă: nu există un avantaj fiscal efectiv.

Evitați plățile înapoi

În combinația de clase de taxe 3/5, nu este neobișnuit să apară plăți înapoi mari. Deoarece cuplul plătește mai puțin impozit pe venit în fiecare lună, impozitele plătite mai puțin trebuie plătite după declarația fiscală comună. Pentru ca cuplurile căsătorite să nu fie surprinse de această plată suplimentară, ar trebui să vă pregătiți pentru aceasta pe parcursul anului.

Evitați plata suplimentară în combinația de clase de taxe 3/5:

 1. Adăugați salariul ambilor parteneri
 2. Calculați valoarea impozitului pe venit deja plătit
 3. Deduceți alocațiile din impozitul pe venit
 4. Citiți impozitul pe salariu care trebuie plătit folosind tabelele de împărțire
 5. Scădeți impozitul pe salariu plătit din impozitul pe salariu de plătit și calculați astfel plata suplimentară
 6. Schimbați-vă clasa de impozitare sau aranjați o plată în avans cu biroul fiscal
Alocația parentală poate fi mărită prin schimbarea clasei de impozitare 5 și 3?

Da, puteți crește alocația parentală prin schimbul de clase de impozitare.

În acest exemplu, cuplul a ales combinația dintre categoriile de impozitare III/V: viitoarea mamă se află în categoria de impozitare V, partenerul ei este repartizat în categoria de impozitare III mai favorabilă. Aici este posibil ca alocația parentală, care se extrage după naștere, să fie legal majorată. Alocația parentală depinde de valoarea venitului net înainte de concediul pentru creșterea copilului.

În cazul în care viitoarea mamă intră în concediu de maternitate, ea își poate crește salariul net cu alegerea corectă a clasei de impozitare și astfel are o influență pozitivă asupra cuantumului alocației parentale. Prin urmare, ea ar putea trece la clasa de impozitare a III-a înainte de naștere, iar partenerul ei, care câștigă mai mult, trece la clasa de impozit pe salariu 5. După naștere, clasa de impozitare ar trebui să fie schimbată din nou.

Ce categorie de impozitare am dacă partenerul meu nu lucrează?

Dacă lucrează un singur soț, singurul câștigător este de obicei impozitat conform clasei de impozitare 3, deoarece are cele mai mici deduceri din această clasă de impozitare.

Dacă un partener este singurul câștigător în momentul căsătoriei, atribuirea la clasa de impozit 3 are loc automat. Dacă ambii lucrează mai întâi, viitorul singur câștigător își păstrează clasa de impozitare anterioară dacă partenerul este șomer.

Acest lucru poate fi dezavantajos pentru cuplu dacă singurul susținător a fost anterior în clasa de impozitare 5, deoarece nu este atât de ușor să schimbați combinația de clase de impozitare dacă un partener este șomer. Dacă partenerul șomer primește prestații de stat, acesta are nevoie de aprobarea agenției de ocupare a forței de muncă pentru a schimba clasa de impozitare. Dacă există riscul de șomaj, soții ar trebui să verifice în prealabil dacă o schimbare anticipată a clasei de impozitare are sens.

Cum aplic pentru clasa de impozit V?

În general, clasa de impozit IV se aplică automat după căsătorie – pentru ambii parteneri. Acest lucru este valabil și pentru parteneriatele civile. Cu toate acestea, dacă există o diferență mare între venituri, combinația dintre clasele de impozitare III/V poate fi și ea rentabilă.

Pentru modificare, trebuie completat doar un formular de către ambii parteneri impozabili, semnat și trimis la biroul fiscal responsabil.

Cât de mult poți câștiga în clasa de impozit V fără a fi nevoit să plătești impozite?

Indemnizațiile pentru cuplurile căsătorite și parteneriatele înregistrate sunt alocația de bază și alocația pentru copil, care, însă, se acordă doar soțului/soției din clasa de impozitare 3, motiv pentru care calculul trebuie verificat cu atenție. Există, de asemenea, o rată forfetară pentru cheltuielile de publicitate și o rată forfetară pentru cheltuielile speciale.


Clasa de impozit 6

Fără alocații în clasa fiscală 6?

Clasa de impozitare 6 este destinată angajaților care au două sau mai multe locuri de muncă . Al doilea loc de muncă (dacă depășește limita mini-loc de 520 EUR de la 01.10.2022) și fiecare loc de muncă suplimentar sunt impozitate conform clasei de impozit pe venit 6. Locul de muncă principal va continua să fie impozitat conform uneia dintre categoriile de impozitare de la 1 la 5.

În plus, angajații care nu își informează angajatorul cu privire la caracteristicile necesare deducerii impozitului pe salariu sau care o fac incorect sunt încadrați inițial în clasa fiscală 6 și pentru locul de muncă principal. Cu toate acestea, acest lucru poate fi corectat ulterior.

Deducerile din clasa de impozit 6

Dacă aveți doar un loc de muncă secundar pentru mai puțin de 520 de euro în plus față de locul de muncă principal , nu trebuie să plătiți impozit pe acesta. Oricine are însă un loc de muncă cu jumătate de normă de peste 520 de euro sau are mai multe locuri de muncă cu fracțiune de normă trebuie să plătească impozit pe salariu din aceste activități conform clasei de impozitare 6 și să plătească contribuții de asigurări sociale .

În clasa de impozitare 6, contribuțiile la asigurările sociale sunt reținute direct din salariul brut pe lângă impozitul pe salariu .

Contribuții la asigurările sociale de aproximativ -31,8% în clasa de impozit 6:

 • Asigurare de somaj : -2,5% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est
 • Asigurare de pensie : -18,6% la salariu lunar de pana la 7.050 euro in vest si 6.750 euro salariu lunar in est
 • Asigurare medicala : -7,3% cota generala de contributie de catre angajat
 • Asigurare de îngrijire pe termen lung : -3,05% și, dacă este cazul, alocație fără copii de 0,35%

Alocații din clasa de impozit 6

În clasa de impozit 6, nu contează dacă ești căsătorit sau ai copii: aici nu se iau în calcul alocații . Pentru locul de muncă cu fracțiune de normă, care se impozitează conform clasei de impozitare 6, nu pot fi utilizate nici alocația de bază, nici alocația pentru copii sau diverse sume forfetare.

Motivul pentru aceasta este că aceste alocații au fost deja utilizate pentru locul de muncă principal, care este impozitat conform uneia dintre clasele de impozitare de la 1 la 5.

Fără alocații în clasa fiscală 6:

 • Alocația de bază: nu se aplică
 • Alocație pentru copii: nu se aplică
 • Suma forfetară pentru angajați: nu se aplică
 • Sumă forfetară pentru cheltuieli speciale: nu se aplică

Dezavantajele clasei de impozitare 6

Din cauza alocațiilor lipsă, deducerile din clasa de impozit 6 sunt deosebit de mari. Înainte de a începe un job part-time pentru mai mult de 520 de euro, ar trebui să calculezi exact dacă acest al doilea job merită financiar.

În plus, angajații cu un loc de muncă cu fracțiune de normă mai mare de 520 de euro sau cu mai multe locuri de muncă cu fracțiune de normă sunt obligați automat să depună o declarație fiscală . Totuși, această obligație de a depune declarație fiscală este doar un dezavantaj la prima vedere; Angajații cu un loc de muncă cu normă parțială în clasa de impozitare 6 pot conta de obicei pe o rambursare a impozitului după depunerea declarației de impozit pe venit și, în acest fel, pot primi impozitul plătit în plus .

Diferențele dintre clasa de impozitare 6 și alte clase de impozitare

Cea mai mare diferență între clasa de impozitare 6 și alte clase de impozitare este alocațiile lipsă. În plus, clasa de impozit 6 este singura care poate fi utilizată simultan cu o altă clasă de impozit pe salariu. Se aplică doar jobului cu fracțiune de normă, în timp ce una dintre celelalte clase de impozitare este utilizată pentru jobul principal.

Diferențele dintre clasa de impozit 6 și alte clase de impozit în detaliu:

 • Clasa de impozitare 6 față de clasa de impozitare 1 : pentru persoanele singure , fără copii, alocații mai mari și deduceri mai mici decât clasa de impozitare 6
 • Clasa de impozitare 6 față de clasa de impozitare 2 : pentru părinții singuri , alocații mai mari și scutiri de impozite suplimentare pentru părinții singuri
 • Categoria de impozitare 6 față de categoria de impozitare 3 : pentru cuplurile căsătorite (combinate cu categoria de impozitare 5), alocații mai mari și deduceri mai mici decât categoria de impozitare 6
 • Clasa de impozitare 6 față de clasa de impozitare 4 : pentru cuplurile căsătorite, alocații mai mari și deduceri mai mici decât clasa de impozitare 6
 • Clasa de impozitare 6 față de clasa de impozitare 5 : pentru cuplurile căsătorite (combinate cu clasa de impozitare 3), de asemenea, fără alocație de bază sau pentru copii, dar sume forfetare

Loc de muncă cu fracțiune de normă fără clasa fiscală 6

În cazul în care un angajat are un mini job pe margine și nu câștigă mai mult de 520 de euro pe lună, nu trebuie să plătească impozit pe salariul din acest mini job.

Chiar dacă studenții își urmăresc un loc de muncă pe o bază de 520 de euro paralel cu studiile lor, nu se datorează impozit pe venit. Studenții singuri cu un loc de muncă principal de peste 520 de euro pe lună aparțin clasei de impozitare I. Clasa de impozitare a VI-a este o opțiune doar dacă studenții au mai multe locuri de muncă.

Clasa de impozitare 6 se aplică și unui loc de muncă principal și mai multor mini joburi?

Ocupația principală este clasificată în clasa fiscală 1. Toate celelalte raporturi de muncă sunt supuse clasei de impozitare VI.

Doar unul dintre mini-locuri de 520 de euro rămâne scutit de taxe. Pentru angajări ulterioare, se face un plus la ocuparea principală sau la sarcina contribuțiilor la asigurările sociale.

Ce se întâmplă dacă un singur contribuabil ascunde un loc de muncă secundar?

Acest scenariu se poate dovedi a fi foarte nefavorabil pentru angajat, deoarece dacă se ocupă un alt loc de muncă, unul dintre cele două locuri de muncă trebuie să fie încadrat în clasa fiscală 1, iar al doilea loc de muncă în clasa fiscală VI.

Dacă acesta din urmă se aplică la locul de muncă principal efectiv, există o povară fiscală mare în acest moment.

Cum aplic pentru clasa fiscală 6?

Dacă angajatorul este informat că aceasta este o activitate suplimentară la locul de muncă principal, clasificarea este de obicei automată. Aceste informații ar trebui furnizate întotdeauna pentru a evita schimbările dezavantajoase ale angajării.

Clasa de impozitare 6 se aplică și muncii cu fracțiune de normă liber profesionist?

Nu În acest caz, se aplică clasa de impozitare care se aplică și angajării cu normă întreagă.

În cazul în care un job part-time independent câștigă mai puțin de 520 de euro, activitatea este clasificată ca fiind marginală, ceea ce înseamnă, printre altele, că nu trebuie plătit impozit pe venit.


Când ar trebui să schimbați categoriile de impozitare?

Există situații în care are sens să se ia în considerare măcar schimbarea clasei de impozit pe salariu.

De exemplu, ar putea avea sens să vă schimbați clasa de impozitare dacă sunteți căsătorit și unul dintre parteneri va primi în viitor beneficii de înlocuire a salariului, cum ar fi șomaj, muncă cu normă redusă sau alocație parentală. În acest caz, ei aleg clasa de impozitare 3. Părinții singuri pot trece la clasa de impozitare 2.

Va fi venitul net, în general, mai mare ca urmare a unei modificări a categoriei de impozitare?

Nu, venitul net nu crește în general atunci când schimbați categoria de impozitare.

Trecerea la o altă clasă de impozitare poate ajuta la creșterea venitului net lunar, dar acest lucru este compensat într-o declarație de impozit pe venit la sfârșitul anului. Mai ales în combinația de clase de impozitare 3/5, plățile suplimentare de taxe sunt foarte frecvente.

Când ar trebui să schimbe cuplurile căsătorite categoriile de impozitare?

Clasificarea automată a unui cuplu căsătorit este clasa de impozitare 4 pentru ambii parteneri, însă legiuitorul a permis cuplurilor căsătorite să aleagă combinația de clasa de impozitare 4/4 cu un factor . Acest lucru este menit să se asigure că impozitul care trebuie plătit este mai proporțional cu venitul real: cei care câștigă mai mult plătesc mai mult, cei care câștigă mai puțin plătesc mai puțin.

Dacă un soț câștigă mult mai mult decât celălalt, se poate lua în considerare trecerea la combinația de clase de impozitare 3 și 5. Partenerul cu veniturile mai mari alege clasa 3, cealaltă clasa fiscală 5.

O cotă de impozitare mai mică este apoi aplicată salariului mai mare, rezultând un venit lunar net mai mare pentru partenerul din categoria de impozitare 3. Soțul din clasa fiscală 5, pe de altă parte, are deduceri foarte mari .

În legătură cu clasa de impozitare 3, cuplul poate primi un salariu lunar net global mai mare. Cu toate acestea, acest avantaj este compensat din nou după declarația de impozit pe venit sub formă de plăți suplimentare .

Care sunt dezavantajele combinației de clasă fiscală 3/5?

Alegerea clasei de impozitare 3/5 are dezavantajul că aceste cupluri trebuie să depună întotdeauna o declarație fiscală la sfârșitul anului. Acest lucru nu este absolut necesar pentru combinația de clasă 4/4.

Depunerea declarației de impozit permite fiscului să pretindă orice impozite neplătite prin adăugarea celor două venituri și aplicarea divizării soților. Experiența a arătat că în clasa de impozitare 3/5 există aproape întotdeauna o plată suplimentară a impozitului .

Schimbarea merită doar dacă diferența de venit între cei doi parteneri este de cel puțin 40/60 la sută.

Cu toate acestea, modificarea clasei de impozitare poate fi importantă și din alt motiv. Deoarece venitul net al unui lucrător crește, el sau ea are avantajul de a primi o plată mai mare din plățile guvernamentale bazate pe venitul net.

Modificarea clasei de impozitare afectează alocația parentală?

Da, schimbarea clasei de impozitare poate afecta alocația parentală. Puteți obține un avantaj dacă treceți de la combinația de clasă fiscală 4/4 la combinația de clasă fiscală 3/5 în timp util sau schimbați clasele de impozitare 3 și 5. Persoana care primește alocația parentală primește clasa de impozit 3.

Această modificare este utilă pentru cei care pot respecta termenele limită, întrucât alocația parentală se calculează pe baza venitului net din ultimele 12 luni.

Cuantumul ajutorului de șomaj se modifică după o modificare?

Da, valoarea ajutorului de șomaj se modifică după o modificare. Întrucât indemnizația de șomaj se calculează pe baza ultimului salariu net, aceasta va fi mai mare dacă șomerul se afla în clasa fiscală 3 înainte de a deveni șomer.

Înainte de a aplica pentru schimbarea clasei de impozitare, este recomandat să contactați direct biroul de ocupare a forței de muncă și să solicitați clarificări. În acest fel, pot fi evitate problemele care pot apărea ca urmare a schimbării categoriilor de impozitare în timpul șomajului existent.

Cine poate schimba clasa de impozitare?

Cuplurile căsătorite și parteneriatele înregistrate pot schimba categoria de impozitare. În plus, persoanele care sunt părinți singuri și au dreptul la alocație pentru copii pot trece la o altă clasă.

Cerere pentru schimbarea clasei de impozitare

Solicitați o modificare a clasei de impozitare

 1. Descărcați formularul de cerere de modificare a clasei de impozitare .
 2. Completați Secțiunea „A. Informații generale”: Introduceți aici datele dumneavoastră personale.
 3. Completați Secțiunea „B. Modificarea clasei de impozitare /procedura factorilor”: Aici se introduc informații despre modificare.
 4. Trimiteți formularul completat la biroul fiscal relevant .

O schimbare a clasei de impozitare la biroul fiscal este posibilă de mai multe ori pe an și poate fi solicitată dacă circumstanțele dumneavoastră se schimbă. Pentru a face acest lucru, contribuabilul trebuie doar să completeze cererea de schimbare a clasei de impozitare și să o trimită la biroul fiscal responsabil. Modificarea clasei de impozitare va intra în vigoare cel târziu în luna următoare cererii.

Cu combinația corectă de clase de impozitare , cuplurile căsătorite pot influența povara fiscală astfel încât să fie disponibil mai mult venit net în fiecare lună. Povara fiscală a cuplului este calculată pentru anul, dar este întotdeauna aceeași.

Asta înseamnă: fie plătiți mai puțin impozit în fiecare lună și trebuie să plătiți ceva înapoi după declarația de impozit pe venit , fie primiți mai puțin înapoi de la biroul fiscal. Sau sunteți impozitat mai mult în fiecare lună și obțineți o rambursare mare a impozitului la sfârșitul anului.

 

100% LikesVS
0% Dislikes
Citește și

Lasă un răspuns