Portalul AOK pentru imigranți – AOK

0 209

 

 

 

Asigurat la AOK: Asistența cea mai bună


Protecție optimă completă

AOK este mai mult decât o simplă asigurare de sănătate. Suntem un prestator modern de servicii care vă oferă protecție cuprinzătoare. În plus, AOK vă oferă consultanță optimă pentru toate întrebările legate de sănătate. Mulți oameni au încredere în AOK. Aceștia apreciază protecția unei largi comunități de asigurați și competența casei de asigurări de sănătate. În afară de aceasta, pe lângă serviciile clasice aferente asigurării de sănătate, beneficiați de oferte variate de prevenție și programe de sănătate. Numărul serviciilor este considerabil mai mare decât serviciile oferite de sistemul asigurării de sănătate obligatorii din România, care oferă acces la asistența medicală de bază. În România trebuie achitată din resurse proprii o coplată mult mai mare pentru unele servicii medicale (de exemplu tratament dentar și protetică dentară). AOK oferă servicii la contribuții avantajoase. Puteți beneficia de aceste servicii din prima zi de înscriere.

În Germania, pacienții au dreptul de a alege: Fiecare asigurat la AOK are dreptul să aleagă liber medicul care îi inspiră încredere dacă acesta este autorizat să acorde asistență medicală în cadrul sistemului german de asigurări de sănătate.

Nu este important dacă aveți boli preexistente, dacă ați fost operat vreodată sau dacă vă aflați sub tratament medical. În plus, noi nu facem o verificare a sănătății și nu percepem un supliment de risc.

 

Medicul de familie și medicul specialist


În Germania vă stau la dispoziție pentru tratament medical medici de familie și medici specialiști. În calitate de asigurat la AOK aveți posibilitatea de a alege medicul. Condiția este ca acesta să fie autorizat să acorde asistență medicală în cadrul sistemul german de asigurări de sănătate. Acest lucru este similar în România. În Germania însă, nu trebuie să vă înregistrați la medicul de familie.


Libera alegere a medicului

Prima persoană la care apelați dacă aveți probleme de sănătate: medicul dumneavoastră de familie. Va alege tratamentul necesar cu cele mai mari șanse de reușită. Eventual, dacă găsește că este oportun, vă trimite la un medic specialist. Iar AOK preia cheltuielile. Puteți merge însă direct la un medic specialist – un medic cu o pregătire recunoscută într-un domeniu, de exemplu ortopedie, ginecologie sau dermatologie. Și în acest caz AOK va prelua costurile. Important este să aveți la dumneavoastră cardul de sănătate AOK la fiecare vizită la medic. În această privință există o diferență fată de practica curentă din România. Acolo, pentru o vizită la un medic specialist(cu excepţia situaţiilor de urgenţă şi a bolilor specifice) aveţi nevoie întotdeauna de o trimitere de la medicul de familie.


Programare

În principiu vă recomandăm ca înainte de vizita la medic să sunați la cabinet pentru programare. În felul acesta puteți evita să așteptați mult. Dacă este vorba de o urgență, puteți merge eventual direct la spital pentru tratament ambulatoriu.

 

 

Spital


Câteodată este inevitabil: în cazul unei boli grave sau a unui accident, poate fi necesar tratamentul într-un spital. În Germania, membrilor AOK le stau la dispoziție multe spitale. Ca în România, puteți alege între spitalele autorizate. Casa de asigurări de sănătate preia cheltuielile pentru tratamentul medical, asistență, cazare și mâncare. Este necesară numai o coplată în cuantum redus. Prezentați numai cardul de sănătate AOK la internare.


Coplată

Pentru decontarea spitalizării trebuie doar să prezentați cardul de sănătate AOK. Spitalul va contacta direct AOK. Așadar nu veți primi o factură pentru tratament. La fel ca în România, şi în Germania se face o coplată la toate casele publice de sănătate în cazul unei spitalizări. Contribuţia proprie este de 10 euro pe zi  pentru cel mult de 28 de zile într-un an calendaristic. Aşa cum cunoaşteţi şi din România, copii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani nu trebuie să achite nicio contribuţie proprie.


Căutarea spitalului

Daca medicul dumneavoastră de familie sau medicul specialist consideră oportun un tratament în spital, acesta va scrie o cerere de spitalizare, exact ca în România. Puteți alege spitalul. În cazul unor urgențe accesul este posibil și fără cerere de spitalizare. La spital vi se acorda tratamentul medical și asistență la cel mai înalt nivel.

 

Incapacitate de muncă


În caz de boală, salariații din Germania sunt mai bine asigurați material decât în România. Angajatorul dumneavoastră vă plătește în continuare salariul până la 6 săptămâni (în România 5 zile). Ulterior aveți dreptul la indemnizație de boală achitată de AOK. Indemnizația de boală este 70 la sută din salariul brut obținut în mod regulat, maximum 90 la sută din salariul net primit până în acel moment. Indemnizația se achită pentru aceeași boală maxim un an și jumătate (78 de săptămâni), deci, pentru o perioada considerabil mai lungă decât în România (183 de zile).


Informarea angajatorului

Angajatorul trebuie informat imediat dacă angajatul nu se poate prezenta la locul de muncă din cauza unei boli. Fiecare societate are un regulament diferit în privința termenului care trebuie respectat și a persoanei căreia trebuie să vă adresați. Pentru siguranță, interesați-vă la angajator. În cazul în care perioada de boală depăşeşte trei zile, aveţi nevoie în orice caz, independent de orice reglementare specială stabilită de angajatorul dvs., de un certificat care să ateste incapacitatea dvs. de muncă, eliberat de un medic. Veți primi 2 exemplare: un exemplar fără diagnostic pentru angajator, și unul cu diagnostic, pe care îl predați la AOK. Nu uitați că acest certificat trebuie predat căt de repede posibil atât la AOK cât și angajatorului.

 

Accident de muncă


În Germania, angajații se bucură de o protecție specială. Prin angajatorul dumneavoastră sunteți asigurat nu numai contra accidentelor și bolilor profesionale, ci și în călătorii de afaceri și pe drumul spre și de la locul de muncă. Există regulamente speciale privind procedura în caz de accidente de muncă. Un regulament este deosebit de important: După un accident de muncă trebuie consultat un medic specializat în accidente de muncă („Durchgangsarzt”). Acesta deține o calificare specială pentru tratamentul accidentelor de muncă. În plus, este responsabil și pentru comunicarea cu asociația națională competentă pentru accidente de muncă, care trebuie înștiințată cu privire la asemenea accidente. Asociațiile naționale pentru accidente de muncă sunt societățile de asigurări obligatorii în caz de accident. Contribuțiile pentru asigurarea obligatorie în caz de accident se achită acestei asociații de către angajatori.

 

Familia


AOK se interesează și se implică în sănătatea întregii dumneavoastră familii. Cu AOK dumneavoastră și familia dumneavoastră sunteți protejați general.


Ajutor la menaj

O perioadă de spitalizare sau necesitatea unui alt tratament medical înseamnă pentru persoana bolnavă și pentru familia acesteia o schimbare dramatică a vieții cotidiene. Multe aspecte trebuie reorganizate provizoriu și câteodată nu este posibilă acoperirea prin „resurse proprii”. AOK vă poate oferi sprijin și prelua în astfel de cazuri costurile pentru un ajutor în menaj. Solicitați informații de la persoana de contact de la sucursala dumneavoastră AOK.


Spitalizare împreună cu părinții

O spitalizare provoacă de multe ori o stare de neliniște – atât pentru copii cât și pentru părinți. În special copiii mici nu înțeleg de ce trebuie să plece de acasă și să stea într-un mediu străin. În acest caz reprezintă un mare ajutor dacă sunt însoțiți de mămică sau de tătic.

În prezent este de la sine înțeles că în timpul unei perioade de spitalizare, părinții pot rămâne în apropierea copilului lor. În cazurile în care medicul certifică necesitatea de ordin medical pentru internarea și mămica sau tăticul, AOK preia costurile pentru acest însoțitor.


Indemnizația pentru copii în caz de boală

În situația în care vi s-a îmbolnăvit copilul, aveți multe de organizat pentru a face față sarcinilor zilnice. Nu este mereu simplu. În cazul în care este necesar ca un părinte care desfășoară o activitate profesională să rămână acasă pentru a avea grijă de copil, acesta are dreptul să primească indemnizația pentru copii în caz de boală. Medicul pediatru curant trebuie să elibereze o adeverință referitoare la necesitatea îngrijirii precum și la perioada aferentă acesteia. Depuneți adeverința la AOK. Consultantul dumneavoastră personal vă ajută mai departe.


Informații pentru familii

Perioada sarcinii, nașterea, vârsta bebelușului și a copilului mic, perioada grădiniței și a școlii și până la pubertate – fiecare etapă pune părinții în fața unor întrebări noi și provocări nebănuite. AOK însoțește părinții prin toate aceste perioade ale vieții și le stă la dispoziție cu sfaturi și ajutor. Vă ajutăm în cazul unor întrebări privind asigurarea de sănătate pentru familie precum și în cazul informațiilor legate de sănătate și dezvoltarea sănătoasă a copilului. Experții noștri AOK de la fața locului vă stau cu plăcere la dispoziție.

 

Sarcina


În cazul în care se anunță nașterea unui copil, viața cuplului este dată peste cap. Sarcina, nașterea, și primele săptămâni ale sugarului aduc multe provocări. AOK este mereu alături de dumneavoastră și vă sprijină atunci când deveniți părinți.


Profilaxia pentru femeile gravide

Vă merge bine, dumneavoastră și copilului pe care îl purtați în pântec? AOK dorește să vă simțiți bine și în siguranță pe durata sarcinii. Din această cauză preluăm costurile pentru asistența medicală regulată precum și pentru o serie de consultații preventive.

 

 

Prevenire și profilaxie


Puteți face multe pentru sănătatea dumneavoastră. Pentru a lua măsuri, nu trebuie să așteptați să apară întâi probleme. Prin controalele de depistare precoce se pot identifica multe afecțiuni care până acum nu s-au manifestat prin probleme. Astfel, adesea, acestea pot fi tratate și vindecate mai repede și mai blând. În plus, AOK vă sprijină prin măsuri care promovează sănătatea dumneavoastră, previn sau întârzie boli.


Cursuri de sănătate

Îmbunătățiți-vă starea de sănătate de exemplu printr-o alimentație echilibrată, mișcare regulată și relaxare. Ofertele și programele individuale facilitează adoptarea unui mod de viață sănătos. Pentru acest motiv AOK participă la costurile ofertelor recunoscute de prevenție.


Vaccinuri

Vaccinurile sunt importante și reprezintă astfel o parte importantă a ofertei profilactice a AOK. Acestea oferă protecție împotriva multor boli grave. Pentru acest motiv, AOK – Casa de asigurări de sănătate decontează costurile pentru vaccinurile necesare, utile din punct de vedere medical.


Prevenția cancerului

Multe tipuri de cancer pot fi vindecate în prezent, atunci când sunt diagnosticate din timp. Din această cauză, AOK vă oferă diferite consultații de depistare timpurie a cancerului.


Profilaxia dentară

Cine merge regulat la medicul stomatolog, face un mare serviciu danturii sale și își asigură un „bonus pentru profilaxie” AOK. Dacă într-un anumit moment veți avea nevoie de lucrări de înlocuire dentară, AOK vă va acorda o indemnizație mai mare. Și nu uitați: afecțiunile danturii pot fi prevenite cel mai des prin curățarea regulată a dinților și printr-o nutriție sănătoasă.

În plus, ne îngrijim și ca dinții copiilor să nu se carieze prin intermediul a trei controale (FU 1, FU Pr, FU 2, FLA) între vârsta de șase luni și până la vârsta de 6 ani. În cazul în care cu ocazia acestor controale, stomatologul descoperă că copilul dumneavoastră riscă să dezvolte carii, începând cu vârsta de șase luni, se poate efectua de două ori pe semestru, un tratament cu lac cu conținut de fluor.


Controale preventive pentru copii și tineri

De la naștere sănătatea copilului dumneavoastră se află în centrul preocupărilor noastre. Prin intermediul a unsprezece controale de depistare precoce (U1 – J) AOK vă sprijină și vă ajută să asigurați dezvoltarea sănătoasă și conformă cu vârsta copilului dumneavoastră. La nou-născuți, primele două consultații preventive se efectuează direct în spital. Toate celelalte consultații au loc la medicul pediatru.


Check-up 35

Începând cu vârsta de 35 de ani aveți posibilitatea de a vă verifica starea de sănătate cu titlu gratuit la medic. Chiar dacă sunteți sănătos și vă simțiți în formă, ar trebui să efectuați controlul Check-up 35 odată la trei ani, întrucât prin intermediul controalelor regulate, medicul poate depista de timpuriu posibile modificări în organism. Accentul va cădea pe depistarea timpurie a unor afecțiuni cardio-vasculare și renale precum și a diabetului.

 

Link catre portalul AOK: AOK

 

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!