Germania: Contract de muncă permanent și încetare – cum se potrivește?

0 49
Mulți angajați tânjesc să poată, în sfârșit, să-și numească un contract de muncă al lor pentru o dată în viață, ceea ce nu îi angajează întotdeauna doar pe o perioadă limitată de unul până la doi ani . În plus, fiecare dintre acestea are adesea o perioadă de probă de șase luni, timp în care angajații pot fi dați afară în termen de două săptămâni (perioada de preaviz) fără a oferi motive.

Această incertitudine provoacă dureri de stomac pentru mulți angajați, la urma urmei, este aproape imposibil de planificat și practic nu există compatibilitate între muncă și familie . Deci, ce te poate motiva să reziliezi un contract de muncă permanent? Veți găsi răspunsul la aceste întrebări și la alte întrebări în ghidul de mai jos.

Cunoștințe compacte: rezilierea unui contract permanent

Angajatorul meu poate rezilia contractul meu permanent fără motiv?

Da, uneori acest lucru este permis. Nu este necesară nicio justificare, în special în timpul perioadei de probă . Angajatorul trebuie să precizeze un motiv pentru concediere numai dacă se aplică Legea privind protecția concedierii . În acest caz, rezilierea poate fi operațională , comportamentală sau personală.

Ce termene trebuie respectate la incetarea unui contract de munca permanent?

Dacă în contractul de muncă nu sunt specificate perioade de preaviz, se aplică prevederile legale ale § 622 BGB. Potrivit acesteia, perioada de preaviz pentru angajator depinde de durata raportului de muncă, în timp ce angajaților se aplică o perioadă de patru săptămâni.

Este eficientă o notificare verbală?

Nu, conform § 623 BGB, un contract de muncă nelimitat necesită o notificare scrisă . Prin urmare, un e-mail nu este suficient.

 

Încetarea unui raport de muncă permanent – ​​de ce?

Renunțarea la securitatea unui loc de muncă permanent nu este ușor pentru mulți oameni, deoarece incertitudinea financiară și a carierei vine și odată cu încetarea . Oricine cumpără un condominiu sau o casă, de exemplu, de obicei nu are atât de mulți bani pe marginea înaltă încât să poată pune suma datorată pe masă dintr-o lovitură. Într-un astfel de caz, un loc de muncă sigur valorează foarte mult, deoarece asigură plata ratelor convenite . Cu atât mai rău este când un contract permanent este pus în pericol prin reziliere. În cele ce urmează, enumerăm motivele invocate de angajat și de angajator pentru încetarea în pofida unui contract de muncă pe durată nedeterminată.

Incetare: Contract de munca pe termen nedeterminat incetat de angajat

De ce angajații decid să renunțe la „ angajarea sigură ” de la sine este de obicei o decizie extrem de individuală . Cu toate acestea, există adesea cauze care pot fi găsite din nou și din nou. Ne vom ocupa de acestea în cele ce urmează.

  • Bullying la locul de muncă : aproape nimeni nu suportăpermanentă și țintită a colegilor și superiorilor de-a lungul săptămânilor și lunilor. Acest lucru poate duce la boli mintale grave . Din această cauză, unii angajați decid să renunțe la locul de muncă pentru a se face bine din cauza propriei stări de sănătate.
  • Ofertă de muncă mai bună : Problemele legate de un contract de muncă permanent și de încetare merg și ele împreună atunci când un alt potențial angajator oferă condiții mai bune . Mai multe vacanțe și mai mulți bani pot fi decisive aici pentru a renunța la un loc de muncă sigur.
  • Supra/subprovocat : Dacă există un tampon financiar, conținutul muncii poate fi, de asemenea, decisiv pentru decizia de „încetare în ciuda unui contract de muncă pe durată nedeterminată”. Dacă supervizorul cere în mod constant prea mult sau prea puțin , acest lucru poate pune, de asemenea , o presiune asupra angajatului și poate duce la demisia voluntară de la locul de muncă.
  • Luați-vă timp : În societatea noastră orientată spre performanță, mulți oameni lucrează mai întâi la școală, mai târziu la formare sau la universitate și apoi trec fără probleme într-o relație de muncă strict reglementată. În afară de vacanța de lucru definită legal, nu există timp pentru a respira adânc. Dacă este necesară o pauză mai lungă, dar angajatorul nu aprobă un „an sabatic” , se poate renunța la un contract de muncă permanent. Cu toate acestea, acest motiv de reziliere presupune, de asemenea, că v-ați gândit anterior cum vă veți finanța mijloacele de existență în acest timp .

Contract de munca permanent: Incetare de catre angajator

O obligație continuă, precum cea creată printr-un contract de muncă, poate fi desigur nu numai reziliată de către angajat. De asemenea, angajatorii pot decide să facă acest pas. Ce te poate motiva să faci asta? Această selecție arată când puteți fi concediat ca angajat .

  • Situație de comandă proastă : Contractul de muncă permanent și rezilierea merg mână în mână dacă o companie se descurcă atât de rău încât nu mai poate face față costurilor de personal în această formă . Din motive operaționale, poate decide apoi să facă o reziliere operațională.
  • Furt : Există și posibilitatea concedierii dacă un angajat a folosit în mod repetat proprietatea companiei și un avertisment care a fost deja emisnu a generat informațiile necesare.
  • Absenţa nejustificată : Angajaţii sunt obligaţi contractual să se anunţe cu promptitudine la angajator în caz de incapacitate de muncă din cauza unei boli şi să depună certificatul de incapacitate de muncă în termen de maximum 4 zile . Supervizorul sau managerul de resurse umane poate insista legal asupra acestui lucru în prima zi.
  • Absențe frecvente din cauza bolii : Angajatorul poate reacționa și prin notificarea de încetare a unui raport de muncă permanent dacă un angajat este bolnav prea des și sunt îndeplinite diferite alte cerințe . În acest caz concret, legiuitorul este foarte preocupat de protecția angajaților.

Perioade de preaviz conform legislației muncii pentru contractele de muncă pe termen nedeterminat

Fiecare contract de muncă scris, care este de obicei semnat de ambele părți contractante înainte de a începe un nou loc de muncă, conține nu numai condițiile importante de remunerare și numărul de zile de concediu, ci și o clauză privind circumstanțele în care este posibilă încetarea .

Indiferent dacă aveți un contract de muncă permanent sau pe durată determinată , de obicei nu contează aici.

Un contract de muncă pe durată determinată încetează automat după termenul specificat , dar poate fi reziliat și mai devreme. De regulă, în acest caz trebuie respectat un anumit termen limită. Dacă , după cântărirea intereselor ambelor părți, o continuare a raportului de muncă nu este rezonabilă , se poate face o încetare extraordinară fără preaviz .

Angajatorii și angajații decid să înceteze relația lor contractuală dacă există un motiv pentru reziliere. Cu toate acestea , un contract pe perioadă nedeterminată se reziliază definitiv numai după ce a trecut o anumită perioadă de timp. Cât timp durează aceasta poate fi găsit în acordurile specifice din contract.

Standardele minime legale pot fi găsite în secțiunea 622 din Codul civil german (BGB) . Codificarea arată că , cu cât angajatul a lucrat mai mult timp pentru companie, cu atât termenele limită pe care angajatorii trebuie să le îndeplinească înainte de a-i da afară definitiv . Dacă sunteți în companie de cinci ani sau mai mult, perioada nu mai este de patru, ci de opt săptămâni la sfârșitul unei luni calendaristice. Angajaților li se aplică un standard minim legal mult mai scăzut . Puteți, cu condiția ca contractul de muncă sau contractul colectivnicio altă reglementare nu prevede rezilierea cu o perioadă de preaviz de patru săptămâni până la data de 15 sau la sfârșitul unei luni .

100% LikesVS
0% Dislikes
Citește și

Lasă un răspuns