Germania: Contract de muncă permanent Încetarea după concediul pentru creșterea copilului – este posibil?

0 45

Viitorii părinți și cei care sunt deja au posibilitatea de a lua concediu pentru creșterea copilului până la sfârșitul celui de-al treilea an al puilor .

Acest lucru se aplică atât mamei, cât și tatălui, care pot dedica acest timp îngrijirii și creșterii copilului lor .

În această perioadă, raportul de muncă este suspendat și reluat după expirarea perioadei, eventual cu jumătate de normă.

Concediul pentru creșterea copilului poate dura maximum 36 de luni, inclusiv cele opt săptămâni de la naștere . Este permis ca ambii părinți să ia concediu pentru creșterea copilului în același timp sau, de comun acord cu angajatorul, să împartă concediul pentru creșterea copilului în două blocuri .

Cel mai devreme, cu opt săptămâni înainte de începerea concediului pentru creșterea copilului și pe întreaga perioadă, legea muncii nu permite, în general, încetarea raportului de muncă (secțiunea 18 din Legea federală privind alocația parentală și concediul parental). Cu toate acestea, protecția împotriva concedierii se încheie la expirarea termenului limită, astfel încât concedierea după concediul pentru creșterea copilului este posibilă.

Cunoștințe compacte: Încetarea după concediul pentru creșterea copilului

Pot fi reziliat direct la sfârșitul concediului meu pentru creșterea copilului?

Nu, acest lucru nu este de obicei posibil deoarece angajatorul trebuie să respecte perioada de preaviz . Întrucât avizul de încetare poate fi dat numai după încheierea concediului pentru creșterea copilului, salariatul are la dispoziție o anumită perioadă de timp până la încetarea efectivă a raportului său de muncă.

Acest lucru se aplică și în cazul în care angajatul dorește să demisioneze după concediul pentru creșterea copilului?

Nu, salariatul are opțiunea de a anunța încetarea în timpul concediului de creștere a copilului și, astfel, de a demisiona la sfârșitul concediului de creștere a copilului. Cu toate acestea, conform Secțiunii 19 BEEG, acesta trebuie să respecte o perioadă de preaviz de trei luni.

În calitate de angajat, cum mă pot apăra împotriva concedierii după concediul parental?

Aveți posibilitatea de a introduce o acțiune de protecție împotriva concedierii abuzive la instanța de muncă. Acesta decide apoi dacă încetarea a fost justificată sau nu. Poate fi recomandabil să solicitați ajutor de la un avocat.

Încetarea după concediul pentru creșterea copilului de către angajator

Odată ce faza în care ți-ai îngrijit intens copilul în timp ce creșteai s-a încheiat, poți reveni la munca de zi cu zi obișnuită. La „reintrare” se aplică aceleași condiții pe care le-ați convenit la începutul angajării . Aceasta înseamnă: Perioada de preaviz după concediul pentru creșterea copilului corespunde din nou cu perioadele convenite în contractul de muncă.

Unii angajatori doresc să concedieze angajații chiar la sfârșitul concediului pentru creșterea copilului. În principiu, acest lucru nu este permis. În conformitate cu secțiunea 18 din Legea federală privind alocația parentală și concediul parental (BEEG), notificarea de încetare dată în timpul concediului parental este nulă.

Cu toate acestea, protecția împotriva concedierii nu mai este activă din prima zi după concediul pentru creșterea copilului. Dacă doriți să vă păstrați locul de muncă, vă puteți apăra împotriva concedierii după concediul pentru creșterea copilului introducând o acțiune de protecție împotriva concedierii abuzive la instanța de muncă și declarându -vă astfel nemulțumirea. Un avocat poate judeca cât de promițătoare este o astfel de cerere.

Vă puteți aștepta la o indemnizație de concediere dacă sunteți concediat după concediul pentru creșterea copilului? Unii angajatori oferă o astfel de plată, dar acesta nu este un drept legal. Puteți obține o indemnizație de concediere prin acțiune în justiție.

Încetarea după concediul pentru creșterea copilului de către un angajator într-o afacere mică

Întreprinderile mici sunt companii care nu angajează în mod regulat mai mult de zece persoane . Regulile prevăzute în Legea privind protecția împotriva concedierii nu se aplică aici.

Cu toate acestea , beneficiaţi de protecţie specială împotriva concedierii în timpul concediului pentru creşterea copilului . Secțiunea 18 din Legea federală privind alocația parentală și concediul parental (BEEG) prevede:

„În cazuri speciale, o concediere poate fi declarată admisibilă ca excepție. Declarația de admisibilitate se face de către autoritatea supremă a statului responsabilă de securitatea muncii sau organismul desemnat de aceasta. […]”

Aceasta arată că încetarea în timpul concediului pentru creșterea copilului este permisă numai în situații excepționale și numai dacă aceasta este aprobată de cea mai înaltă autoritate. Angajatorii trebuie să îndepărteze acest obstacol pentru a concedia lucrătorii în faza de îngrijire.

Și cum rămâne cu încetarea după concediul pentru creșterea copilului într-o afacere mică? Odată ce angajatul s-a întors, acesta poate fi concediat cu o anumită perioadă de preaviz.

Încetarea după concediul pentru creșterea copilului – primiți indemnizație de șomaj?

Dacă sunteți eliberat după concediul de îngrijire, aveți de obicei dreptul la indemnizație de șomaj . Cât de mare se dovedește a fi suma nu se bazează pe remunerația convenită inițial . În schimb, se calculează o taxă de evaluare fictivă , care este influențată, printre altele, de calificările profesionale sau universitare. Grupa de calificare în care ești repartizat este decisivă.

Câți bani primiți de la stat pentru că angajatorul vă anunță după concediul pentru creșterea copilului depinde de prestația dvs., care este calculată pe baza câștigurilor dvs. brute din anul (în unele circumstanțe chiar și ultimii doi ani) înainte de a rămâne șomer.

Dacă ați primit indemnizație de maternitate și indemnizație parentală , aceasta nu va fi luată în considerare în calcul . Prin urmare, nu are un efect crescător.

Renunță singur după concediul de maternitate

Nu întotdeauna angajatorul decide să notifice încetarea după încheierea concediului pentru creșterea copilului. Mulți angajați observă în timpul pauzei lungi că nu mai dorește să lucreze la locul de muncă sau în această companie și decide să scrie o scrisoare de demisie după concediul pentru creșterea copilului.

Și în acest caz, se aplică următoarele: salariatul poate fi concediat după concediul pentru creșterea copilului în timp ce concediul pentru îngrijirea copilului este încă în desfășurare . Totuși, acesta trebuie anunțat cel târziu cu trei luni înainte de încheierea concediului pentru creșterea copilului, pentru ca angajatorul să găsească un înlocuitor în timp util.

Încetarea după concediul pentru creșterea copilului de către angajați

Dacă vrei să renunți la locul de muncă și să ai grijă de copilul tău pentru o perioadă mai lungă de timp sau să cauți un alt angajator, ar trebui să-ți explici clar intențiile în scris .

100% LikesVS
0% Dislikes
Citește și

Lasă un răspuns