Germania: Ce sunt accidentele de muncă?

0 113

Ce sunt accidentele de muncă?

Accidentele la locul de muncă se pot întâmpla în multe domenii ale vieții de zi cu zi. Nu numai accidentele direct la locul de muncă sunt protejate de asigurarea legală împotriva accidentelor.

Accidentele la locul de muncă se pot întâmpla în multe domenii ale vieții de zi cu zi. Nu numai accidentele direct la locul de muncă sunt protejate de asigurarea legală împotriva accidentelor. De exemplu, un accident de muncă are loc și în următoarele cazuri:

 • Accident în timpul activității de voluntariat
 • Accident în timpul îngrijirii unei rude apropiate în propria casă
 • accident în timp ce mergea la școală
 • Accidentul unui copil în timp ce mergea la grădiniță
 • Accident în timpul asistenței după un accident de circulație

Accidentele pe drumul spre și de la locul de muncă sunt acoperite și de asigurare. Nu numai că este asigurată traseul direct către sau dinspre locul activității asigurate (locul de muncă, școală, creșă etc. ), anumite ocoluri pot fi acoperite și de asigurarea de accidente (și părinții sunt asigurați, de exemplu , dacă fac un ocol la centrul de zi în drum spre serviciu fac).

În general, se poate spune așadar că accidentele de muncă sunt accidente pe care asigurații le suferă în urma unei activități asigurate.

Notă: Chiar dacă este deteriorat doar un dispozitiv, cum ar fi ochelarii sau un aparat auditiv, acesta este considerat un accident de muncă. Acest prejudiciu este compensat de către casele de asigurări de accidente.

Instituția de asigurări de accidente responsabilă trebuie să verifice în detaliu în fiecare caz în parte dacă sunt îndeplinite cerințele pentru un accident de muncă. Apoi își prestează serviciile independent de întrebarea cine este vinovat pentru accidentul de muncă sau de navetă.

Notă: Nu există accident de muncă dacă leziuni sau vătămări ale sănătății apar accidental în timpul activității asigurate fără influențe externe. Dacă, de exemplu, un angajat de la birou suferă un infarct sau suferă de un „lumbago” cu o deteriorare existentă a discului.

Cine este responsabil?

Instituțiile statutare de asigurări de accidente decid dacă un accident poate fi recunoscut ca accident de muncă.

acestea sunt

 • asociațiile profesionale comerciale
  (pentru angajații din societățile comerciale private),
 • asociația de comerț agricol
  (pentru angajați, membri ai familiei care lucrează și lucrători independenți din agricultură și silvicultură),
 • instituțiile de asigurări de accidente din sectorul public, de exemplu companiile de asigurări de accidente
  (pentru angajații federali, de stat și locali, precum și pentru copiii de grădiniță, elevi și studenți)

Adresele instituțiilor individuale de asigurări de accidente se găsesc sub

Responsabilitatea depinde de industria în care lucrați sau ați lucrat .

Ce beneficii există atunci când un accident de muncă este recunoscut?

În cazul în care asigurații suferă un accident de muncă, aceștia au dreptul la beneficii complete din asigurarea legală pentru accidente, cum ar fi tratament medical, indemnizații pentru vătămare în timpul incapacității de muncă, recalificare sau reproiectare a locului de muncă pentru a se adapta nevoilor persoanelor cu dizabilități, pensii pentru accidente în caz de vătămare permanentă a sănătății și pensii de urmaș în caz de deces.

Asigurarea legală împotriva accidentelor nu acoperă, în general, daunele aduse proprietății.

Excepții:

 • Daune materiale cauzate de acordarea primului ajutor ( de exemplu , îmbrăcăminte ruptă) sau
 • Ajutoare deteriorate în urma accidentului de muncă ( de exemplu , ochelari)

va fi înlocuit.

În cazul în care accidentul nu este recunoscut ca accident de muncă, serviciile medicale necesare vor fi asigurate de casa de asigurări de sănătate. Instituția de asigurări de accidente informează casa de asigurări de sănătate despre refuz. În anumite cazuri, poate fi luată în considerare o pensie din cauza capacității de câștig reduse din schema legală de asigurări de pensie.

Articole din aceasi categorie

Cum funcționează procedura?

Victimele accidentului ar trebui să consulte mai întâi un așa-numit medic de asigurare de accidente . Medicii de asigurări de accidente sunt special calificați pentru a trata victimele accidentelor. Echipamentul din cabinet/clinică este, de asemenea, proiectat pentru tratarea victimelor accidentelor. Medicul de asigurare de accidente decide asupra tratamentului suplimentar. În cazul leziunilor ușoare, acest lucru poate fi făcut și de către medicul de familie.

Notă: Puteți afla mai multe despre cel mai apropiat medic de asigurare de accidente de la angajatorul dumneavoastră sau de la instituția de asigurare de accidente responsabilă. Mai multe informații despre procedura medicului de asigurare de accident și o funcție de căutare pot fi găsite aici .

În cazul în care un accident de muncă duce la o incapacitate de muncă mai mare de trei zile calendaristice, antreprenorii sunt obligați să raporteze acest lucru la asociația comercială responsabilă sau la fondul de asigurări de accidente. Modelul oficial pentru un raport de accident poate fi găsit aici .

Instituția de asigurări de accidente responsabilă verifică apoi dacă sunt îndeplinite toate condițiile pentru un accident de muncă. În acest scop, pot fi chestionați atât victimele accidentului, cât și, de exemplu , antreprenorii sau martorii accidentului.

De asemenea, se verifică dacă există o legătură de cauzalitate între prejudiciul la sănătate suferit și accident. În acest scop, se poate stabili istoricul medical și se poate obține o opinie de specialitate. Instituțiile de asigurări de accidente nu au experți medicali proprii. Aceștia pun la dispoziție specialiști externi în chirurgie, ortopedie, neurologie , etc .. Instituția de asigurări de accidente trebuie să pună la dispoziție asiguratului cel puțin trei experți din care să aleagă.

Notă: Asiguratul poate propune ei înșiși experți. Cu toate acestea, ei trebuie să fie calificați corespunzător. Persoanele care nu au calificările necesare (de exemplu, medicul de familie) pot fi respinse de către instituția de asigurări de accidente ca experți.

În principiu, asiguratul poate primi o copie a procesului verbal de la instituția de asigurări de accidente.

Cum se încheie procedura?

Instituția de asigurări de accidente decide dacă accidentul este recunoscut ca accident de muncă sau respins. Persoana asigurată va fi informată în scris despre recunoașterea sau respingerea accidentului de muncă.

Comitetul de pensii al instituției de asigurări de accidente decide cu privire la recunoașterea sau respingerea pensiilor. Acest comitet este format din câte un membru din grupul angajatorilor și al angajaților.

Notă: Puteți contesta decizia la instituția de asigurări de accidente în termen de o lună. Asigurații trebuie să fie informați în acest sens prin decizie. În cazul în care comisia de contestație a instituției de asigurări de accidente respinge întâmpinarea, se poate face acțiune în justiție la instanța socială.

100% LikesVS
0% Dislikes
Citește și

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Spflorin.Ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura